ADATVÉDELEM

Az oldalon található minden kép, szöveg, ötlet a sajátom, más oldalakon csak írásos engedélyemmel jeleníthetők meg!

2012. szeptember 9., vasárnap

Méhkas torta

Apukám szülinapjára méhkas torta készült. (nagy méhész, így adta magát.)
A húgom javaslatára, mivel apa imádja a mákot, meggyes mák torta készült, amit itt találtam. A méhecske készítést pedig  innen sajátítottam el.
Katasztrófa történt a fondant során, sikerült rengeteg sárga folyékony színezőt öntenem a fondanthoz, amitől morzsás és használhatatlan lett. Mentettem a menthetőt egy kis vajjal és még több cukorral. (horror volt, amikor hullt szét) Szóval azért néz ki kicsit "foltos" kasnak.
De a torta készítés képekben azért megvan :).
Először elkészítettem a torta lapnak valót.


















Aztán 3 lapot különböző méretű sütő papírra kentem el egyenletesen, egyet pedig egy félkör alakú tálba tettem be sülni. TIPP! Ne rakjuk túl nagy tálba, mert nem lesz szép kúp alak a teteje és nagyon vastag lesz a tészta.














180 fokos sütőben sültek egyszerre kettesével, míg én elkészítettem a krémeket.



Majd a kihűlt lapokat óvatosan levettem a sütőpapírról. Az enyém úgy tört, azt hittem megőrülök, de a nem kell aggódni a krém mindent összefog. :)Az alábbiak szerint rétegeztem:







Ekkor jött volna a fondant, ami össze vissza tört és morzsálódott, szóval a fondant pihent a tortával egy estét a hűtőbe. Addig elkészítettem a méhecskéket, a fenti link szerint:



Majd a morzsálódó fondanttal ahogy tudtam befedtem, szóval ez lett a végeredmény:











2012. augusztus 30., csütörtök

Falikép WC papír gurigából


Szeretem a tárgyakat újra felhasználni, új értelmet adni nekik.
Itt :http://kiflieslevendula.blogspot.hu/2011/09/falikep-papirgurigakbol.html találtam a faliképet, persze, hogy nekem rögtön meg kellett csinálnom.

A férjem hozott haza léceket, amelyeket volt olyan drága és  faragasztóval össze is ragasztott.
Lemértem a lécek vastagságát, mivel ez határozza meg, hogy milyen vastagra vágjam fel a wc papír gurigákat.


Bejelöltem és ollóval elvágtam (jelen esetben 3 részre) a gurigát.
Majd egyik végét elvágtam azon köröknek, amiből a szárat és a "levél" motívumot szerettem volna elkészíteni. Jó néhányszor húzzuk át az ujjaink között a papírt. A szárnak valót pedig tekerjük szorosan az ujjunk köré.

Majd találjuk ki a mintát. Nagyon fontos, hogy figyeljünk arra, hogy a kerethez is rögzítsük a papírt, valamint arra, hogy stabil legyen a képünk. Javaslom, ahogy az ötlet gazda is tette, hogy a sarokba tegyünk 3 "levelet" amit a fához rögzítünk. 


Ötletroham:

Miután az elhelyezés összeállt a fejembe, jött a ragasztópisztoly és összeragasztottam a virágokat.

 


Majd a szárakat és a leveleket, mindvégig figyelve arra, hogy a nagyobb virágok a kerethez is rögzítve legyenek.


Ezek után a férjem fújós fekete festékkel lefújta, hogy kovácsoltvas jellege legyen. Itt jegyezném meg, hogy nagyon sok festéket vesz fel a guriga, szóval legközelebb ha készítünk ilyet, valamilyen olajos anyaggal lefújjuk előtte, hogy ne szívjon magába annyi festéket.
De íme ez lett a végeredmény:











2012. augusztus 26., vasárnap

Ló fej torta II



Sikerült ismét megsütni a ló fej tortát, de most elkészültek a fázis fotók is. Most unokanővérem gyönyörű szöszkeségének 3. szülinapjára készült el.
A recept, a vázlat minden maradt a régi.
Először elkészítettük a pillecukor fondant-ot. A receptet még mindig innen használom. http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/bevonok-mazak/1892-pillecukor-fondant-recept.html



Majd elkészítettük a tészta masszát, és beraktuk a sütőbe. (dupla adag lett készítve, mert sokan voltunk :) )
 Kisülve:


Közben elkészült a torta krémje is.

A torta "piskótáját" kettévágtuk, majd ráraktuk a lófej vázlatot.
















Körbevágtuk. Majd az alsó lapra elkezdtük előbb a krémet, majd a török mogyorót, végül a tejszínt rétegezni. Ismét jött egy réteg a körbevágott darabokból.




Majd ezt megismételve, rákerült a teteje.


A piskótán egy kis mélyedést nyomtunk az orrnak,(most fondant-tal karikát formáztunk) valamint, egy kicsit megkarcoltuk a száj vonalát.



Ezután fondant-ból a szem, a nyak erek lettek formázva.



Végül a kinyújtott fondant került a tortára.

Egy hibát azonban elkövettünk. Ha dupla mennyiségű a piskóta tészta, akkor magasabb lesz a torta és jóval több fondant-ra van szükség.  Sajnos csak egy 100 gr-os pillecukorból készítettük el, így egy kicsit "foltos, varras" lett a paci. Megkapta a füleit, az utolsó dekorációt és ez lett a végeredmény:




De sebaj Eszti így is nagyon örült!

ESZTER! ISTEN ÉLTESSEN NAGYON NAGYON SOKÁIG!

2012. augusztus 14., kedd

Mandula liszt házilag

Macaron-t szeretnék már jó ideje készíteni, egyetlen pici akadálya a nagyon drága mandula liszt volt. Miután körbenéztem az interneten találtam egy-két jó módszert arra, hogy hogyan kell ezt házilag elkészíteni.
Íme:
Először is vettem hántolatlan mandulát, amit beleöntöttem egy edénybe:

Ezután vízforralóban forraltam fel vizet és ráöntöttem a mandulára. Ne sokáig hagyjuk a forró vízben a mandula szemeket kb. csak egy percre. Ezután öntsük le róla a vizet.

















Ekkor nagyon egyszerűen "kipattintható" "kinyomható" a hajából a mandula szem. Saját tapasztalat, hogyha nedves akkor könnyebb vele bánni, ha elkezd száradni akkor nem nagyon jön ki a hajából.

Ezt kaptam a "hámozás" után:

Szárítsuk meg a mandula szemeket / több napon keresztül hagyjuk/.
Ezután előbb egy durva darálón ledaráltam.

Majd, hogy liszt szerű állagot kapjak kávédarálón daráltam le a durva darátumot.
Ez lett a végeredmény:

Miután nem használom fel rögtön, azt olvastam, hogy a mandula liszt fagyasztóban 6 hétig eltartható.
Szóval a mandulalisztem a fagyasztóban várja a felhasználását.